reklama

Agnieszka Dudziuk: Od dziecka snułam historie

Łosice

Milena Celińska 2023-02-25 11:41:45 liczba odsłon: 823
Trylogia

Trylogia "Tancerze": "Soliści", „Duety”, „Zespół”

Agnieszka Dudziuk, pochodząca z Łosic, a obecnie mieszkająca w Górkach w gminie Platerów wydała już cztery książki. Są dostępne w wersji papierowej, wersji elektronicznej. Można ich także słuchać jako audiobooki. Jej powieści uwielbiają kobiety.

reklama

Agnieszka Dudziuk przez lata była choreografem, a jej tancerze odnosili sukcesy na turniejach.

- Obecnie prowadzę własną działalność, niezwiązaną z tańcem. Ale taniec jest wielką pasją, której nie potrafiłabym zostawić. Dlatego w wolnych chwilach przygotowuję nowożeńcom choreografię ich pierwszego tańca weselnego. I oczywiście trenuję z nimi – mówi Agnieszka.

Z wykształcenia jest dziennikarzem, była naczelną lokalnej gazety. Mimo że przez 25 lat była choreografem, pasjonowało ją też pisanie. Jej pierwsza powieść to „Soliści”.

- Od dziecka snułam historie. W pewnym momencie postanowiłam je przenieść na karty książki. Nie myślałam wtedy, że ją wydam. Ale gdy powieść zaczęła nabierać kształtu, pomyślałam, że można ją puścić w świat – wspomina.

„Solistów” napisała dosłownie w trzy miesiące. Zaczęła szukać wydawnictwa. - Nie mogłam się przebić i doczekać odpowiedzi z jakiegokolwiek wydawnictwa, więc wydałam książkę sama. Jej premiera była jesienią 2020 roku. „Soliści” to romantyczna powieść, której fabuła dzieje się w świecie tańca.

Potem pojawiły się kolejne części: „Duety” (wydana w październiku 2021 roku) i „Zespół” (grudzień 2021). Tak powstała trylogia „Tancerze”, wydana samodzielnie.

- Postanowiłam poświęcić swoje pieniądze, czas i energię i zaryzykować. Zapewniam, że wszystkie historie to czysta fikcja. Żadna nie wydarzyła się naprawdę. Mieszkańcy Łosic i okolic mogą spać spokojnie – śmieje się. - To powieści o miłości, życiowej pasji, jaką jest taniec, poruszam w nich także wątek przyjaźni. Nie chcę za dużo zdradzać, trzeba przeczytać. Wszystkie książki wydała pod pseudonimem Adela D. Zalewska.

- Tak nazywała się moja babcia – wyjaśnia.

Książki dotyczą niszowego środowiska, a jednak znalazły wielu czytelników. W końcu autorki twórczością zainteresowało się jedno z wydawnictw i wydało trylogię „Tancerze” jako audiobooki, które czytają aktorzy Daniel Misiewicz i Gabriela Jaskuła. Latem ubiegłego roku autorka miała swój pierwszy wieczór autorski na Zamku Janów Podlaski.

Książki zaczęły zyskiwać popularność, zebrały mnóstwo pozytywnych recenzji. Odbiorcami powieści Adeli są przede wszystkim kobiety.

- Najwięcej pracy kosztowała mnie trzecia część, „Zespół”. Występują w niej bohaterowie z całej serii, więc trzeba było pamiętać o ich charakterach, o pewnych wątkach. Tę książkę pisałam ponad pół roku. Z weną bywa różnie. Czasem jest tak, że aż dusi i trzeba dać jej upust. Wtedy książka pisze się sama. A czasem trzeba po prostu usiąść i na siłę pisać, bo inaczej książka mogłaby pójść w kąt i nigdy by nie została ukończona.

Obecnie Agnieszka pisze powieść „Jego pokuta”, kontynuację ostatniej książki „Jego olśnienie”, którą można od grudnia przeczytać w formie e-booka, a już wkrótce także posłuchać jako audiobooka.

- To powieść nieco inna, jej akcja dzieje się w innym świecie. Dalej pozostajemy w klimacie literatury kobiecej, ale ze szczyptą sensacji i kryminału. „Jego olśnienie” otwiera serię „Odkupienie” – wyjaśniaAgnieszka.

W tej serii głównym bohateremjest Dariusz, gangster stojący na czele podziemnego warszawskiego półświatka. Na swojej drodze przypadkowo spotyka Joannę...

Przeczytacie?

Komentarze (1)

Komentarz został dodany

Twój komentarz będzie widoczny dopiero po zatwierdzeniu przez administratora

Dodanie komentarza wiąże się z akceptacją regulaminu

• najstarsze

• najnowsze

• popularne

reklama
reklama
reklama
Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.