Reklama

Nagroda POLIN dla Katarzyny Łaziuk

Za walkę z dyskryminacją, antysemityzmem i wszelkim wykluczeniem. „Zwycięzcą jest przyzwoitość” - powiedziała odbierając nagrodę.

30 listopada po raz ósmy wręczono Nagrodę POLIN przyznawaną przez Muzeum Historii Żydów Polskich. Spośród 117 zgłoszeń z całej Polski kapituła konkursu wyłoniła 6 finalistów, a z tego grona laureatkę - Katarzynę Łaziuk, kierowniczkę wydziału promocji, kultury i sportu w Urzędzie Miasta w Mińsku Mazowieckim.

Została ona doceniona za działalność na rzecz pamięci o wielokulturowej przeszłości Mińska Mazowieckiego. W tym za organizację wyjazdów edukacyjnych, pobytów młodzieży izraelskiej w szkole, w której do niedawna pracowała jako nauczycielka (Liceum Ogólnokształcącym im. Polskiej Macierzy Szkolnej). organizację międzynarodowych projektów oraz pielęgnowanie kontaktów z potomkami mińskich Żydów.

Reklama

- To olbrzymie wyróżnienie przyznane za działalność społeczną na trudnej w naszym kraju niwie: walce z dyskryminacją, antysemityzmem i wszelkim wykluczeniem - podkreśla burmistrz Marcin Jakubowski. - Katarzyna Łaziuk walczy poprzez dobry przykład, edukację i przywracanie pamięci o ludziach i kulturze, przez lata wymazywanych z naszej tradycji i historii. Jest ambasadorką pozytywnych relacji, budującą w naszym mieście trwałe mosty, które łączą.

W przemówieniu wygłoszonym 30 listopada podczas gali Nagrody POLIN Katarzyna Łaziuk powiedziała: - Stoję tutaj dzisiaj jako nieoczekiwana laureatka nagrody. Bardzo dziękuję kapitule, że zwróciła uwagę na moje, a właściwie nasze działania. W tym wszystkim jednak nie o nagrodę chodzi. Chodzi o działanie, o pamięć, o szacunek dla drugiego człowieka, o wrażliwość, o uważność na dobro, o zauważanie i nazywanie zła, o nieobojętność. To zaszczyt być w gronie tych osób, które nie tylko same realizują zobowiązanie bycia człowiekiem, ale wciągają innych w tę wspólnotę nieobojętnych. Myślę, że wszyscy jesteśmy wyróżnieni, ale zwycięzcą jest przyzwoitość. Wiem, to duże słowo, ale tak to czuję.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo Tygodnik Siedlecki

Reklama
Najnowsze wiadomości