reklama

Debiut fotografki Katarzyny Michalak

Siedlce, Suchożebry

Aga Król 2022-05-20 14:00:47 liczba odsłon: 2627
Patronat
TS

Katarzynę Michalak fotografia pochłonęła. - Jestem amatorką. Choć są to dopiero świadome początki robienia zdjęć, czuje, że daje mi to wielką przyjemność – To jak narkotyk, uzależnienie, uciekam od codzienności, idę w plener, jestem tylko ja i aparat – mówi.

reklama

Pierwszy raz sięgnęła po aparat 17 lat temu. Zdjęcia robiła, by uwiecznić chwile, zwłaszcza te rodzinne i towarzyskie, ale też chwytała piękno przyrody, otaczającego świata, przemijania. Tylko wtedy jeszcze nie wiedziała nic o kadrowaniu, kompozycji zdjęcia, dobrym świetle, nie mówiąc o trójpodziale czy odpowiednich ustawieniach w aparacie. Były to zdjęcia spontaniczne.

Katarzynę Michalak fotografia pochłonęła. - Choć są to dopiero świadome początki robienia zdjęć, czuje, że daje to jej wielką przyjemność – To jak narkotyk, uzależnienie, uciekam od codzienności, idę w plener, jestem tylko ja i aparat – mówi. - Jadąc samochodem obserwuję trasę, zawsze można trafić na ciekawe miejsca, zatrzymać się i zrobić zdjęcie, bo drugi raz taka okazja może się nie powtórzyć.

- Mam trochę zdjęć obiektów, które już nie istnieją. Lubię stare chatki, przydrożne krzyże. Fotografuję wszystko, co przyciągnie moją uwagę. Inspiracje czerpię z obserwowania fotografii innych fotografujących, którzy dzielą się swoimi zdjęciami w mediach społecznościowych i grup dla fotografów. Ostatnio dołączyłam do Grupy Twórczej Fotogram, są tu spotkania z ciekawymi fotografami, sporo można się dowiedzieć. Bywam na wernisażach profesjonalistów i bardzo cenię fotografie Kasi Gubrynowicz, które są bliskie mojemu spojrzeniu. - Jadąc w plener czasem zabieram dzieci,  córka powiedziała mi, że robię piękne zdjęcia, a synek po każdej zrobionej klatce zagląda do aparatu chcąc ją zobaczyć – na razie to najwierniejsi moi zwolennicy.

Z pewnością tych zwolenników przybędzie, po obejrzeniu wystawy, której wernisaż odbędzie się 21 maja (sobota) o godz. 17.30. W Gminnym Ośrodku Kultury w Suchożebrach.

Po wernisażu odbędzie się koncert piosenek Zbigniewa Wodeckiego.

Komentarze (1)

Komentarz został dodany

Twój komentarz będzie widoczny dopiero po zatwierdzeniu przez administratora

Dodanie komentarza wiąże się z akceptacją regulaminu

• najstarsze

• najnowsze

• popularne

reklama
reklama
reklama
Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.