- Nie jestem za tym, by loty w kosmos finansował powiat - twierdzi starosta łosicki.

- To, co tutaj zobaczyliśmy, to jest po prostu bomba!
Mariusz Kucewicz i Paweł Czmoch fot. MC
- Nie jestem za tym, by loty w kosmos finansował powiat - twierdzi starosta łosicki.
Paweł Czmoch przekonuje do budowy basenu w Łosicach. Tym razem jako radny powiatowy. Już 8 lat temu rzucił tę myśl jako mieszkaniec miasta. Powtórzył ją jako kandydat na burmistrza.
Burmistrzem nie został, ale w ostatnich wyborach zdobył mandat radnego powiatu (z listy PiS). Gdy starostą była Katarzyna Klimiuk, napisał w sprawie basenu do zarządu powiatu. W mediach społecznościowych poinformował, że Katarzyna Klimiuk zaangażowała się w rozmowy na ten temat. Razem z nią odwiedził Zespół Szkół nr 3 w Łosicach, gdzie miałaby powstać pływalnia. Na facebooku zaznaczył: ówczesne władze powiatu zaakceptowały „na komisji budżetu moją wieloletnią inicjatywę”.
Zarząd powiatu się zmienił, potem ogłoszono rządowy program Polski Ład. W piśmie do obecnego Zarządu i rady powiatu Paweł Czmoch zaznaczył, że rząd planuje dotacje (80 proc. kosztów) na 100 basenów w gminach, które nie mają takich obiektów, a inwestycja pomogłaby promować powiat.
Budowa pływalni to koszt ok. 40 mln zł. Zdaniem radnego, 31 mln mogłoby pochodzić z Polskiego Ładu, resztę należałoby zdobyć z innych programów.
Na pewno nie powiat
najstarsze
najnowsze
popularne