Rozmowa z Iwoną Teresą Kurowską, żołnierzem Wojsk Obrony Terytorialnej.

Wreszcie nastał czas prawdziwego morsowania.
fot. arch.
Rozmowa z Iwoną Teresą Kurowską, żołnierzem Wojsk Obrony Terytorialnej.
Kiedyś panny za mundurem biegały sznurem. Dziś same zakładają piękne uniformy wojskowe. To taki współczesny sposób zwracania na siebie uwagi?
– To zupełnie nie o to chodzi. My, kobiety nie musimy mundurami wabić mężczyzn. Model mężczyzna- wojownik, kobieta-opiekunka wojownika dawno przeszedł do lamusa. W czasach wojennych wiele kobiet walczyło z bronią w ręku, chociaż nie wszystkim dane było założyć mundury. Mundur jest faktycznie twarzowy. Każdy w nim dobrze wygląda, ale najważniejsze jest, że noszę na nim polskiego orła i najpiękniejszą biało-czerwoną.
U Pani wojskowe zainteresowania ujawniły się dość późno, bo po urodzeniu czworga dzieci i wychowaniu dwóch dorosłych synów.
– To nie do końca jest tak. Miłość do tradycji wojskowych zrodziła się u mnie w czasach harcerskich. Zaczynałam w ZHP, ale prawdziwe wychowanie harcerskie zdobyłam w przykościelnym hufcu księdza Mariana Daniluka. Jeździliśmy kursowymi pociągami z pełnym ekwipunkiem na plecach. Nikt nie woził nas autokarami. Sami musieliśmy budować obozy, przygotowywać posiłki, a przy tym narażać się na szykany milicji. To był bardzo wymagający survival. Lubiłam to, bo zawsze byłam trochę chłopczycą. Łaziłam po drzewach, płotach...
Rodzice na to się godzili?
Najnowszy numer 3/2021 w sprzedaży od 2021-01-20.
Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.
najstarsze
najnowsze
popularne