reklama

INDYK SMAKUJE

Siedlce, Mościbrody

Indyk Smakuje projekt 2019-07-03 11:24:56 liczba odsłon: 16506

Jarosław Kalinowski i Krzysztof Borkowski

W ubiegłą niedzielę 30 czerwca na terenie rekreacyjnym przy Dworze Mościbrody odbyła się kolejna, czwarta już edycja Mazowieckiego Święta Indyka INDYK SMAKUJE.

reklama

Organizatorem wydarzenia jest Polski Związek Zrzeszeń Hodowców i producentów Drobiu, który wdraża działania, kształtujące wizerunek polskiego drobiarstwa.

Wydarzenie miało na celu propagowanie walorów smakowych i zdrowotnych mięsa indyczego. Pokazy i degustacje kulinarne prowadził sam KAROL OKRASA, który przyrządził dwa swoje popisowe dania-indyka duszonego z młodą kapustą, pomidorami, cuminem i limonką, a podczas drugiego pokazu pokazał, jak wykonać zapiekankę ziemniaczaną z indykiem, warzywami i suszonymi pomidorami. Potrawy p. Okrasy cieszyły się świetnym odbiorem.

Podczas imprezy miały miejsce liczne atrakcje. Odbyły się koncerty popularnych zespołów muzycznych, jak AFTER PARTY z Patrykiem Pegzą na czele oraz jubileuszowy koncert 20-lecia grupy FOCUS. Gwiazdą wieczoru był zanany aktor TOMASZ KAROLAK ze swoim zespołem PĄCZKI W TŁUSZCZU. Program muzyczno-rozrywkowy dla dzieci wykonała grupa Bąbel Ziombel z Panem Sprężynką na czele, który oprócz koncertu przeprowadził na scenie konkursy z upominkami.

Ważnym elementem wydarzenia był panel ekspercki, prowadzony przez prof. Barbarę Biesiadę-Drzazgę z Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach, na którym spotkała się spora grupa lokalnych hodowców i producentów. Środowisko branżowe omawiało m. in. kwestie związane z utrzymaniem wysokiej pozycji polskiej produkcji mięsa indyczego, gdzie nasz kraj wysuwa się na I miejsce w Europie. Przed konferencją pani profesor wraz z Karolem Okrasą na scenie opowiadali uczestnikom o walorach kulinarnych i zdrowotnych indyków, których mięso jest najbardziej korzystne dla ludzkiego organizmu ze względu na niską zawartość tłuszczu i bogactwo składników odżywczych.

Wydarzenie było prowadzone przez Zbyszka Perkowskiego, który informował gości i odwiedzających o celu imprezy oraz iż została ona sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. Podczas imprezy były prowadzone także degustacje innych potraw z tego gatunku mięsa: Indyki pieczone, gulasz indyczy oraz medaliony w sosie śmietanowym. Wydarzenie zakończyło się wieczorną biesiadą taneczną, prowadzoną przez DJ Arka.

Wydarzenie IV Mazowieckie Święto Indyka INDYK SMAKUJE objął patronatem honorowym Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a patronat medialny przyznała stacja telewizyjna TVP3 Warszawa.

reklama
reklama
Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.