reklama

Dlaczego warto czytać etykiety produktów spożywczych?

Mazowsze

. 2019-04-01 13:06:48 liczba odsłon: 1516
Artykuł
sponsorowany
Dlaczego warto czytać etykiety produktów spożywczych?

Dlaczego warto czytać etykiety produktów spożywczych?

W obecnych czasach większość z nas nie patrzy na produkty, które wkładamy do koszyka. Liczy się, by było smacznie i szybko, tak więc wiele osób nawet nie myśli o tym, by sprawdzić, czy dany produkt, który wybieramy, jest zdrowy, czy zawiera składniki chemiczne, które w większych ilościach są szkodliwe dla zdrowia?

reklama

A jednak świadome zakupy powinny być podstawą naszego codziennego życia. Dzięki temu, że zdajemy sobie sprawę co kupujemy, jesteśmy świadomi decyzji, jakie podejmujemy, a które mają przecież ogromny wpływ na nasze zdrowie. Czas dowiedzieć się więc dlaczego czytanie etykiet produktów spożywczych, jest tak ważne i dlaczego warto to robić - zapraszamy na poradnik od autorów https://probioxplus.pl/.

Co na nas czeka w sklepach?


Udając się do sklepu czekają na nas pułapki, o których często nie mamy pojęcia. Półki sklepowe są przepełnione produktami, które do nas przemawiają pięknymi opakowaniami i zachęcającymi napisami, takimi jak: „naturalne” „zdrowe” „dietetyczne” i wiele innych opisów, które sprawiają, że wybieramy właśnie te, a nie inne produkty. Jednak nie to, co z przodu powinno się dla nas liczyć, tylko to, co ma być dla naszych oczu jak najmniej widoczne, czyli skład. Nie często zwracamy na niego uwagę w sklepie, po pierwsze dlatego, że nie mamy czasu na to, by czytać etykiety każdego produkty, który chcemy włożyć do koszyka, a po drugie dlatego, że tylna etykieta, czyli skład i dokładniejszy opis produkty znajdują się z tyłu i zwyczajnie nie zwracamy na niego uwagi.

Nie bez powodu na opakowaniach produktów spożywczych piszą na przykład „bez konserwantów” zamiast „kwasek cytrynowy” lub „E11” takie opisy są tym co rzuca się w oczy, a producenci wykorzystują chwyty, które sprawiają, że ich produkt wygląda na zdrowy i naturalny, chociaż w rzeczywistości jego skład pozostawia wiele do życzenia. Wielu producentów pragnie ukryć skład swoich produktów, ponieważ starają się oni jak najbardziej zmniejszyć koszty produktów, by podnieść swoje zyski. Tak działa wiele firm i dlatego należy zwracać większą uwagę na to co znajduje się w naszych koszykach, a potem trafia na talerz.

Co powinno znajdować się na etykietach produktów spożywczych?


Prawo jednak nie pozwala na zatajanie składu produktów spożywczych i dlatego na każdym z nich pojawia się miejsce na skład. Tam producent musi zawrzeć określone informacje na temat swojego preparatu. Na etykiecie każdego produktu musi znaleźć się jego nazwa. Z tyłu lub w dowolnym miejscu producent zmuszony jest umieścić wykaz składników, które były używane przy produkcji. Kolejność nie jest przypadkowa i o tym powinien wiedzieć każdy z nas. Składniki, które są wymienione, układane są w kolejności w stosunku do masy. Tak więc na pierwszym miejscu znajduje się składnik, którego jest najwięcej, a analogicznie, na ostatnim miejscu ten, którego jest najmniej. Producent nie może również ominąć substancji pomocniczych, które zostały użyte przy produkcji, więc obecne są w jego składzie. Poniżej składu konieczne jest wymienienie składników alergennych, na przykład laktoza, czy gluten.


Na etykiecie każdego produktu musi znajdować się informacja na temat masy netto produktu. Producent musi określić, jaka jest data minimalnej trwałości produktu oraz umieścić tę informację na etykiecie. Powinny się również znaleźć dokładne instrukcje co do sposobu przechowywania żywności, a także dane producenta.
Na produktach spożywczych często znajduje się tabletka na temat wartości energetycznej i odżywcze dla danego preparatu. Producenci decydują się na określenie ilości białek, węglowodanów, a także tłuszczu. Niektórzy decydują się na zapisanie bardziej rozwiniętej tabeli, w której znajduje się podział na cukry proste i złożone, kwasy nasycone i nienasycone, a także błonnik i sód.

 

Na co zwrócić uwagę?


To, czy warto czytać etykiety, czy nie jest oczywiste. W trosce o swoje zdrowie, każdy powinien spędzić nieco więcej czasu na zapoznanie się z etykietami produktów, które trafianą do koszyka. Jednak, jeśli już zaczynamy to robić, to na co zwrócić największą uwagę?


Po pierwsze liczy się kaloryczność produktu. Kaloryczność wynika z ilości tłuszczu, a także węglowodanów i białek. Należy sprawdzić ile kalorii znajduje się jednej porcji produktu, a także ile w 100 gramach. To najważniejsze jest dla osób, które dbają o linię lub przebywają na diecie odchudzającej. Im mniejsza kaloryczność, tym lepiej.


Trzeba również zwracać uwagę na to jaka ilość składników takich, jak białko, węglowodany i tłuszcze znajduje się w wybranym przez nas produkcie. Przykładowo, jeśli kupujemy wędlinę paczkowaną, to warto zwrócić uwagę na zawartość białka. Im więcej białka, tym większa pewność, że produkt ten został stworzony z wysokiej jakości mięsa. Jeśli przebywamy na diecie, najlepiej wybierać produkty, które mają niskie stężenie węglowodanów, czyli cukrów prostych. Liczy się zawartość tłuszczu, na przykład im większe stężenie tłuszczu w maśle, tym lepiej. To świadczyć będzie o jego wysokiej jakości. Liczy się również to, czy dany produkt zawiera w składzie konserwanty i zbędne dodatki. Im więcej ich jest, tym gorzej.

Czytaj także

reklama
reklama
reklama
Klauzula informacyjna
Szanowny Użytkowniku

Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” zaktualizowała swoją Politykę Prywatności. Portal tygodniksiedlecki.com używa cookies (ciasteczek), aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony internetowej. Wydawnicza Spółdzielnia Pracy „Stopka” i jej Zaufani Partnerzy używają plików cookies, aby wyświetlać swoim użytkownikom najbardziej dopasowane do nich oferty i reklamy. Korzystanie z naszego serwisu oznacza to, że nie masz nic przeciwko otrzymywaniu wszystkich plików cookies z naszej strony internetowej, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Można zmienić ustawienia w przeglądarce tak, aby nie pobierała ona ciasteczek.