„Pyzuchy gwizduchy”, czyli pyzy nadziewane twarogiem z dodatkami wytwarzane w Zespole Szkół w Gwizdałach zostały ogłoszone najlepszym kulinarnym produktem turystycznym powiatu węgrowskiego.

W Suchożebrach doszło do zderzenia trzech samochodów.
„Pyzuchy gwizduchy”, czyli pyzy nadziewane twarogiem z dodatkami wytwarzane w Zespole Szkół w Gwizdałach zostały ogłoszone najlepszym kulinarnym produktem turystycznym powiatu węgrowskiego.
Nagrody dla autorek „pyzuch” oraz pozostałych produktów turystycznych w różnych kategoriach wręczono podczas II Kongresu Turystycznego Powiatu Węgrowskiego, który 14 września odbył się w Węgrowskim Ośrodku Kultury.
Nagrody wręczyła wicestarosta węgrowska Halina Ulińska w towarzystwie przedstawicielek władz województwa mazowieckiego – wicemarszałek Janiny Ewy Orzełowskiej i członek zarządu Elżbiety Lanc.
W inauguracyjnym przemówieniu wicestarosta Halina Ulińska zwróciła uwagę na znaczenie turystyki w rozwoju powiatu węgrowskiego. Przedstawiła też zrealizowane wnioski, które wypłynęły na zeszłorocznym Kongresie.
Goście wysłuchali kilku wystąpień, obejrzeli film promocyjny o powiecie oraz obejrzeli występy zespołów ludowych z I LO w Węgrowie, ZSP w Łochowie oraz ZSP w Sadownem. Mogli też posmakować regionalnych specjałów, również tych, które zostały nagrodzone w konkursie na kulinarny produkt turystyczny powiatu węgrowskiego.
Więcej o kongresie turystycznym napiszemy w jednym z najbliższych papierowych wydań „TS”.
najstarsze
najnowsze
popularne