Ziemia z Katynia, Smoleńska, Ossowa i Pratulina a także kamienie z miejsc narodzin: ks Jerzego Popiełuszki, kardynała Stefana Wyszyńskiego i papieża Jana Pawła II zostały wczoraj (27 kwietnia) wmurowane w Pomnik Wdzięczności wystawiony przez mieszkańców wsi Radomyśl w gminie Wiśniew.
Pomnik wdzięczności w centrum wsi stoi od 8 lat. Jeden z mieszkańców wsi Jerzy Orzyłowski wpadł na pomysł uświetnienia istniejącego pomnika.
- Podczas choroby długo nad tym myślałem. Przyszła mi do głowy myśl, żeby z miejsc, które zasługują na uwagę przywieźć ziemie i kamienie i takie miejsca wybrałem –mówi Jerzy Orzyłowski.
O pomoc pan Jerzy poprosił motocyklistów. To oni przywieźli do Radomyśli ziemię z Katynia, Smoleńska, Ossowa i Pratulina a także kamienie kamienie z miejsc narodzin: ks Jerzego Popiełuszki, kardynała Stefana Wyszyńskiego i papieża Jana Pawła II.
- Od 14 lat przywozimy taką ziemię bo od 14 lat zwracają się do nas organizacje społeczne, kościoły i osoby prywatne – mówi komandor Rajdów Katyńskich Wikor Węgrzyn. Ziemia i kamienienie zostały wmurowane w monument przy salwie honorowej i akompaniamencie Orkiestry Wojskowej w Siedlcach. Szerzej w najbliższym wydaniu papierowym „TS” i e-wydaniu.
najstarsze
najnowsze
popularne