Reklama

Tata jest super!

Istnieje stereotyp mówiący o tym, że mężczyźni odchodzą od żon, gdy rodzi się niepełnosprawne dziecko. – Jeśli tak jest, to można to uznać za czyste frajerstwo – mówi Łukasz Więsak, tata niepełnosprawnej 5-letniej Poli, który bierze udział w wymyślonym przez swoją żonę projekcie „Mam super tatę”.

Gdy Pola Więsak na sygnale jedzie do szpitala w Warszawie, w karetce towarzyszy jej tata. Mimo że pięciolatka zwija się z bólu, razem z tatą śpiewa i słucha bajek o misiu, który też w karetce zawsze musi być. Siedmioletnia Wiktoria Domańska z powodu swojej choroby w szpitalach spędziła mnóstwo czasu. Gdy tata musiał w nocy wyjść z oddziału, krzyczała z płaczem „Tato, nie idź!”. Łukasz Więsak i Dariusz Domański są ojcami dzieci niepełnosprawnych. Obaj mówią, że ojcostwo to dla nich rola życia.
Nie dla frajerów
Mama Poli, Katarzyna Więsak zorganizowała akcję „Mam super tatę”, która polega na prezentacji zdjęć ojców z dziećmi niepełnosprawnymi. Skąd wziął się pomysł?
– Przeglądając strony niepełnosprawnych dzieci, na jednej z nich zobaczyłam ojca z okaleczoną przez chorobę córką. Patrzył na nią z dużą miłością. Wtedy uświadomiłam sobie, że znam wielu takich ojców. I postanowiłam pokazać również ich – mówi K. Więsak. – Zainteresowanie akcją przeszło moje oczekiwania.
Na jej prośbę z całej Polski napłynęło ponad 400 fotografii. Na Facebooku zostało opublikowanych ponad 250 najlepszych. Wybrane znajdą się w specjalnym trzyminutowym klipie. Na zdjęciach są wyłącznie ojcowie ze swoimi dziećmi, w różnych sytuacjach – na spacerach, w basenie, na plaży, ale też trzymający dzieci za ręce tuż przed operacjami, przytulający na szpitalnych łóżkach.

Reklama

Film przygotowany przez Katarzynę Więsak i Justynę Zakrocką

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo Tygodnik Siedlecki

Reklama
Najnowsze wiadomości