Reklama

Empanadas, arepas i salsa

Pierwszy garnitur ambasady kolumbijskiej w Polsce na czele z panią ambasador Victorią Gonzalez przyjechał w zeszłym tygodniu do Garwolina. Wszyscy wrócą tu dzisiaj (piątek, 18 maja). W Garwolinie odbędą się bowiem Dni Kultury Kolumbijskiej.

Impreza będzie miała duży rozmach. Do Garwolina przyjedzie grupa Swing Latino – jedna z najbardziej znanych grup tancerzy salsy na świecie, pięciokrotni mistrzowie świata w tym tańcu występujący z... Jennifer Lopez. – Czegoś takiego jeszcze nie widzieliście – zapewniała pani ambasador.
Okazało się również, że pani ambasador mogła wybrać kameralny występ tej grupy w swojej rezydencji lub pokaz w Garwolinie. – Wybór był prosty – mówiła Victoria Gonazales. – Występu w mojej rezydencji nie będzie.

Gdy w Garwolinie pojawiły się pierwsze informacje o Dniach Kultury Kolumbijskiej, większość pytała „Skąd ta Kolumbia?”. Inicjatorem i jednym z głównych organizatorów imprezy jest poseł Grzegorz Woźniak – członek Komisji Spraw Zagranicznych, absolwent podyplomowych studiów iberoamerykańskich. Okazało się, że poseł po raz pierwszy trafił do ambasady w sprawie prywatnej. – Szukałem kolegi Kolumbijczyka, z którym mieszkałem w akademiku podczas studiów – mówił

G. Woźniak. – Poznałem panią ambasador, zaczęliśmy rozmawiać. Kolegę znalazłem w Houston w USA, a my zaczęliśmy współpracę.
Victoria Gonzalez nie jest ambasadorem wypowiadającym się tylko oficjalnie. Jest ekspresyjna, bardzo chętna do rozmowy i zakochana w swoim kraju. W czasie godzinnej rozmowy z dziennikarzami starała się go przedstawić jako krainę mlekiem i miodem płynącą. – Jesteśmy bogatym kulturowo i materialnie krajem – mówiła V. Gonzalez.

Część tego bogactwa zostanie zaprezentowana w Garwolinie w piątek, 18 maja o godzinie 18.00. Najpierw zostanie otwarta wystawa replik z muzeum złota. Później będzie można spróbować tradycyjnych kolumbijskich potraw: arepas, czyli kolumbijskich placków z sosami i empanadas – odpowiednika naszych pierogów. Przewodniczący garwolińskiej Rady Miasta, Marek Janiec, który jest współorganizatorem imprezy, zapowiedział jednak, że podczas imprezy na stołach pojawią się tradycyjne polskie potrawy. Jakie? Tego przewodniczący nie chciał zdradzić. – Nie będziemy gorsi – stwierdził jedynie. 
Z kolei występ grupy Swing Latino będzie również okazją do przeprowadzenia miniwarsztatów tanecznych dla garwolińskich tancerzy.
– Oni nigdy tego nie robią, w Garwolinie się zgodzili – mówiła pani ambasador.

V. Gonzalez stwierdziła również, że zaproszenie grupy Swing Latino pochłonęło cały budżet ambasady przeznaczony na wydarzenia kulturalne w tym roku. Warto tylko dodać, że ta grupa występowała ostatnio na tzw. szczycie obu Ameryk przed prezydentami 30 krajów tamtego regionu, w tym m.in. przed  Barackiem Obamą. – Mamy nadzieję, że w przyszłym roku uda się zaprosić do nas Shakirę (chyba najbardziej rozpoznawana Kolumbijka – przyp. red.) – mówił M. Janiec.
Pani ambasador zapewniła równocześnie, ż niemal każdy Kolumbijczyk wie, gdzie znajduje się Polska.
– Ja to wiedziałam już w wieku pięciu lat – stwierdziła V. Gonzalez.
Więcej o Kolumbii dowiecie się na pewno w piątek 18 maja o godzinie 18.00 w Centrum Sportu i Kultury w Garwolinie. Wstęp wolny.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo Tygodnik Siedlecki

Reklama
Najnowsze wiadomości