Urodziłem się 11.10. 1943 r. w Bielsku Podlaskim, którego niebo w tym czasie zasłaniały gęste kłęby czarnego, duszącego dymu z Niemieckiego Obozu Zagłady Żydów w Treblince. Przyszedłem na świat w tym czasie, kiedy innym ludziom masowo odbierano życie. Wkrótce wojna się skończyła, więc zacząłem powoli wzrastać i wychowywać w powojennej Polsce. Mieszkając między Rusinami, Prusami, Litwinami, Żmudzinami, Tatarami i Bóg wie kim jeszcze wyznawaliśmy wiarę w tego samego jedynego Boga, który potem kierował różnymi kolejami naszego życia.
Z domu rodzinnego wyniosłem ciepło, które tu na Podlasiu nazywają Wiara, Nadzieja i Miłość. Żyjąc w tym wielonarodowym i wielowyznaniowym tyglu, uczyłem się ekumenizmu, tolerancji i szlachetnego współżycia z mieszkańcami tej Ziemi. Długie opowiadania mojego Św. Pamięci ojca Joachima – Bohaterskiego Obrońcy Mławy i Warszawy 39 roku odznaczonego za męstwo Krzyżem Walecznych zapadły głęboko w dziecięcym i młodzieńczym sercu, rodząc nostalgię, zamężnymi żołnierzami mojej Ojczyzny.Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!